På alla hjärtans dag hade jag äran att få berätta om boken Rektor, Sveriges viktigaste chef samt om mitt arbete som författare och föreläsare – för Skönlitterära författarsällskapet Stockholm Nord i Sollentuna. I den fulla salen fanns det många åhörare som jag delar kära skolminnen med. Kvällen präglades av skratt, allvar och kärlek. Dagen efter träffade jag representanter för Skolledarföreningen Steget före, i Södertälje. Jag var inbjuden för att hålla ett seminarium om rektorsrollen. Mycket givande diskussioner och erfarenhetsutbyte! Här eftersnack med Renas Khezri från Södertälje, Camilla Simonsson från Eskilstuna, Joakim Fjälling från Stockholm och Henrik Ljungqvist från Södertälje, ordförande i föreningen.
Den insändare som finska morgontidningen Helsingin Sanomat publicerade igår, resulterade i att jag blev kontaktad för en längre intervju. Temat skolan engagerar. Intervjun, som är på finska, kan du läsa här. Och nedan, en kort översättning av ingressen.
”När jag såg schemat fick jag faktiskt en chock. Sverige övergav eleverna genom att låta dem ta allt ansvar själva, och nu håller Finland på att upprepa det misstaget, säger Malla Taipale, som varit verksam som rektor i Sverige i tjugo år.” (Översättning av Helsingin Sanomat-artikelns ingress: Nadja C Rahmings) Finland är på väg att göra om Sveriges misstag. Man har börjat ersätta den framgångsrika undervisningen med experiment som eleverna inte klarar av att hantera. I Sverige vet vi hur det slutar. Jag ställde frågan "Varför vill ni överge ett framgångsrikt koncept?" i en insändare som idag publicerades i Finlands största morgontidning, Helsingin Sanomat. (Insändaren är på finska.)
På väg till Jubileumsmiddag med Upplands Väsby Promotion, där företagare och kommunen firar 20 år av samarbete och framgång. En mycket trevlig och lyckad kväll!
I lördags hade jag förmånen att delta i Sverigefinska bok-och kulturmässan på Finlandsinstitutet i Stockholm. Jag berättade om rektorsrollen och lyssnade på många fina skribenter och författare från när och fjärran. En händelserik dag!
Idag höll jag en hel studiedag för personalen i Hallsta skola (F–åk 9) i Norrtälje kommun. Vilken dag! Så intensiv och så väldigt trevliga medarbetare!
Jag blev riktigt imponerad av alla kloka insikter och tankar. Hallsta är en mångkulturell skola i förändring. Dessa elever, lärare och skolledningen förtjänar bättre rubriker i lokalpressen än de fått. Det är tråkigt att media inte uppmärksammar den positiva kunskapsutvecklingen hos exempelvis elever med svenska som andraspråk. Det finns alltid en annan sida av betygsstatistiken, information som enbart siffror inte kan förmedla. Jag hejar på Hallsta! Idag blir jag intervjuad i mitt favoritprogram på radion, Nordegren & Epstein i P1. Programmet finns uppladdat på min hemsidas förstasida. Intervjun börjar cirka 10.00 in i programmet.
Läs min första krönika i lärplattformen InfoMentors tidning Tid att Fokusera (nr 4, 2018). Rubriken denna gång är: "Lärarna behöver veta målet och rektorn måste ha mod att leda." Du hittar den här, på sidan 13.
Inför valet talar allt fler partier om ”fler vuxna i skolan”. Varför?
Skulle man sätta in en diffus grupp av "fler vuxna" på sjukhusens akutmottagningar, i en operationssal, i polisbilar eller i polisens administration? Så klart inte. Varför då denna tafatthet när det gäller skolan? Vid varje nytt rektorsuppdrag har jag fått börja med att minska antalet personer som inte klarar av skolans uppdrag. Dessa vuxna, som ofta upplevts mer som ett irritationsmoment än ett stöd, har till större delen varit just ”extra vuxna” i klassrummet. (Jag har skrivit om ämnet i min bok Rektor - Sveriges viktigaste chef). Det är inte fler vuxna skolan behöver, det är bättre utbildade lärare. Varför vågar ingen annan än Liberalerna tala om kvalitén på lärarutbildningen? Vi behöver lärare som har sökt till lärarutbildningen med höga betyg, som klarar av det akademiska språket och som har goda ledaregenskaper. En välutbildad och engagerad lärare med bra ledaregenskaper klarar av att hantera både sin klass och sina ämnen. Att knöla in fler vuxna i klassrummet är ingen lösning, det är ett plåster på en blödande "skolkropp". Det är ett bevis för att politikerna inte kan analysera läget i den svenska skolan. Vad är väl en bal på slottet...? Jo, ett möte med duktiga fotografen JoAnn Kneedler som tog mitt pressfoto i slottsparken utanför Rosersbergs Slott, där jag under två dagar höll i en konferens för en skola.
|
Om MallaHär bloggar jag om min nya roll som konsult, handledare och författare med fokus på skolfrågor. Arkiv
December 2019
Kategorier |